top of page

Διάγνωση του αυτισμού

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών ή από ειδικό γιατρό, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το σύστημα υγείας (δημόσιο ή ιδιωτικό).

 

Η διάγνωση πρέπει να βασίζεται σε διεθνή επιστημονικά κριτήρια (DSM-5 ή ICD-11).

 

🔹 Ποιοι επαγγελματίες είναι αρμόδιοι για τη διάγνωση:

 

1. ΠαιδοψυχίατροςΟ βασικός και νομικά υπεύθυνος επαγγελματίας στην Ελλάδα για τη διάγνωση του αυτιστικού φάσματος. Αξιολογεί την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, τις δυσκολίες στην επικοινωνία, τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και άλλες νευροαναπτυξιακές παραμέτρους.

2. Αναπτυξιολόγος (παιδίατρος με ειδίκευση)Μπορεί να εντοπίσει πρώιμες ενδείξεις αυτισμού σε βρέφη και νήπια και παραπέμπει σε παιδοψυχίατρο ή διεπιστημονική ομάδα για πλήρη διάγνωση.

3. Νευρολόγος παιδιώνΜπορεί να συμμετάσχει στη διάγνωση όταν υπάρχουν παράλληλα νευρολογικά προβλήματα ή διαφορές στην ανάπτυξη.

4. Κλινικός ψυχολόγοςΔεν μπορεί από μόνος του να θέσει ιατρική διάγνωση, αλλά κάνει ψυχομετρικές αξιολογήσεις (δοκιμασίες νοημοσύνης, κοινωνικής αντίληψης, λόγου κ.λπ.) και συμμετέχει στην ομάδα διάγνωσης.

5. Λογοθεραπευτής / ΕργοθεραπευτήςΔεν διαγιγνώσκει, αλλά αξιολογεί λειτουργικές ικανότητες (λόγος, αισθητηριακή επεξεργασία, κινητικότητα), και παρέχει στοιχεία που βοηθούν στη διάγνωση.

 

🔹 Πού γίνεται η διάγνωση στην Ελλάδα:Δημόσιοι φορείς:Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) των Νοσοκομείων ή Κέντρων Ψυχικής ΥγείαςΚέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών & ΕφήβωνΚΕΔΑΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ) – για αξιολόγηση μαθησιακών και αναπτυξιακών δυσκολιών στο σχολείοΠαιδιατρικές Κλινικές Πανεπιστημίων (π.χ. Παίδων “Αγία Σοφία”)Ιδιωτικός τομέας:Ιδιώτες παιδοψυχίατροι / αναπτυξιολόγοι με εμπειρία στο φάσμα αυτισμούΙδιωτικά αναπτυξιακά κέντρα

 

Η διάγνωση είναι έγκυρη μόνο όταν προέρχεται από πιστοποιημένο γιατρό (π.χ. παιδοψυχίατρο) και υπογράφεται με κριτήρια DSM-5 ή ICD. Για χρήση σε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. σχολείο, ΚΕΠΑ, ΕΟΠΥΥ), απαιτείται συνήθως έγγραφο από δημόσιο φορέα ή αναγνωρισμένο ιατρό.

Psychologist for Children

Η συμβουλευτική γονέων παιδιών με αυτισμό αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα υποστήριξης τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένεια συνολικά. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν ένα πλήθος συναισθημάτων και προκλήσεων μετά τη διάγνωση, όπως άγχος, αβεβαιότητα, ενοχές ή φόβο για το μέλλον. Η συμβουλευτική στοχεύει να προσφέρει όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Κύριοι στόχοι της συμβουλευτικής γονέων:

  1. Ενημέρωση και κατανόηση της διάγνωσης
    Οι γονείς μαθαίνουν τι είναι ο αυτισμός, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φάσματος και πώς αυτά εκδηλώνονται στο δικό τους παιδί.

  2. Διαχείριση συναισθημάτων
    Δίνεται χώρος στους γονείς να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους, και να επεξεργαστούν την εμπειρία της διάγνωσης με υποστηρικτικό τρόπο.

  3. Ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου
    Οι γονείς ενθαρρύνονται και εκπαιδεύονται να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινή επικοινωνία και διαπαιδαγώγηση του παιδιού, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.

  4. Καθοδήγηση για παρεμβάσεις
    Οι σύμβουλοι βοηθούν τους γονείς να κατανοήσουν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές (π.χ. εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, συμπεριφορική παρέμβαση) και να επιλέξουν το κατάλληλο πλαίσιο για το παιδί.

  5. Οργάνωση της καθημερινότητας και του σπιτιού
    Παρέχονται πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση ρουτινών, την ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού και την αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών.

  6. Στήριξη σε επίπεδο ζεύγους και οικογένειας
    Η συμβουλευτική ενδυναμώνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και μειώνει τις εντάσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.

Τρόποι παροχής:

  • Ατομικές συνεδρίες με γονείς

  • Ομαδικές συναντήσεις με άλλους γονείς

  • Εργαστήρια εκπαίδευσης (parent training)

  • Ψυχολογική υποστήριξη μακροπρόθεσμα

Η συμβουλευτική δεν αποσκοπεί στο να "διορθώσει" το παιδί, αλλά στο να στηρίξει την οικογένεια να αποδεχτεί και να ενδυναμώσει το παιδί, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του και δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής και εξέλιξης.

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

© 2025 by GP Digital Marketing All rights reserved.

bottom of page